dc. 21

març 2018

Edició 4213 - Any XReportatge

Una història de la Copa Amèrica: Ricardo de Sousa, jugador de Sud-àfrica

25 de juny de 2010
 • Noticia foto

  El jugador Ricardo de Sousa en el moment de l'entrevista

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Imatges de Ricardo en diferents moment d'un partit

  Foto:

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

 • Noticia foto

  Foto: OKCAT

Sud-àfrica és aquests dies el centre del món perquè s’hi està disputant el mundial de futbol. Tot i no ser l’esport rei del país, perquè ho és el rugby, el futbol centra l’interès de tothom. Però a banda d’aquests dos, a sud-àfrica hi ha una sèrie d’anomenats “microesports” que passen ben desapercebuts per tothom, Un d’aquests és l’hoquei patins, o el roller hockey com el coneixen allà. Precisament, les seleccions masculina i femenina estan aquests dies a Vic disputant la Copa Amèrica. Amb afany de conèixer una mica més d’aquest esport a sud-àfrica, aquesta passat dijous vam poder parlar amb un jove jugador de 19 anys, Ricardo de Sousa que tot i els seus cognoms portuguesos és sud-africà. I és que a Sud-àfrica hi viuen uns 500.000 descendents dels primers lusitans que hi van arribar, a més d’ emigrants d’Angola i Moçambic, antigues colònies portugueses.

Ricardo de Soua jugava fins fa poc el mundial júnior amb la seva selecció i ara està jugant amb la sènior, l’entrenador de la qual és el seu pare. La conversa en anglès just després de la primera victòria de la seva selecció (3 a 2 sobre Estats Units) ens ha permès descobrir un munt de coses d’aquest jugador i de com està l’hoquei al seu país.

El Roller Hockey es va iniciar l’any 1965 i la primera Federació va aparèixer al cap de cinc anys. En Ricardo, a qui anomenen Ricky, està vivint la seva primera experiència amb els més grans i ha gaudit d’un bon grapat de minuts demostrant bona qualitat. Tant ell com els seus companys mostren un bon nivell d’hoquei, possiblement semblant al d’un Primera Nacional Catalana del nostre país.

Ni en Ricky ni cap dels altres jugadors són professionals, doncs l’hoquei és un esport totalment amateur en aquest país. Sorprèn sentir que cada vegada que hi ha competicions com els mundials o la Copa Amèrica, s’han de pagar les despeses de la seva butxaca si no troben cap esponsorització. Aquesta no professionalitat li permet combinar les seves dues grans passions, el roller i el futbol, on juga també en un equip semiamateur. Possiblement a casa nostra seria gairebé impossible a partir de certa edat combinar dos esports com ho pot fer ell que, a més a més, ha de guanyar-se la vida treballant en una fàbrica.

L’objectiu ara mateix d’en Ricardo i de tot el combinat sud-africà és entrar per primera vegada a la història al Mundial A, on mai han estat tot i ocupar actualment el 15è lloc del rànquing mundial. El pas per fer-ho passava pel Mundial B que van organitzar l’any 2008 a sud-àfrica, però el quart lloc final no els va permetre fer realitat el somni. Ara la porta d’accés és el proper Mundial B que es disputa a Dornbirn (Àustria), del 23 al 30 d’octubre d’aquest any. La il•lusió és màxima per aquest noi que juga a un dels únics quatre clubs del país, l’ACP Pretoria.

I com es competeix amb només 4 clubs? Doncs la lliga nacional és de sis equips perquè dos dels clubs presenten dos equips, un A i un B. Al ser una lliga tan curta la complementen amb tornejos petits, però sempre entre ells mateixos. L’hoquei sud-africà està en creixement, però molt a poc a poc i en Ricardo de Sousa confessa que es fa una mica avorrit jugar sempre amb els mateixos i reconeix que tot i que es viu molt bé a sud-àfrica, li agradaria poder arribar a jugar algun dia a Catalunya, a la categoria que fos. De fet, d’experiència a l’estranger ja n’ha tingut una, perquè durant 3 anys va viure a Portugal i va jugar al Gulpihares, però veient com es viu l’hoquei a Catalunya queda estupefacte, i més quan se li diu que gairebé cada població té el seu equip d’hoquei.

Precisament, degut a la seva estada a Portugal, en Ricky ens explica que el seu ídol és Pedro Gil, però reconeix que veient aquests dies a les seleccions d’Argentina i Catalunya ja en té uns quants més. Aquesta és una de les raons per les quals està content de passar aquesta setmana a Catalunya encara que això li suposi perdre’s el Mundial de futbol de casa seva.

Una de les preguntes que més encuriosits ens tenia a la gent de premsa és per què la selecció d’hoquei té només jugadors blancs i la de futbol negres. En Ricky ens diu que la raó és bàsicament política. Amb Mandela al govern es va promoure molt que un dels esports reis, el futbol, també tingués jugadors negres. En canvi, aquesta promoció no ha succeït amb l’hoquei ja que és un esport molt minoritari i poc conegut.

I així, de partit en partit, és com passa aquests dies el jove i simpàtic Ricardo de Sousa, que ha pogut conèixer en pocs dies Barcelona, Vic i la grandesa de l’hoquei català. Potser algun dia fa realitat el seu somni i el veiem per alguna pista catalana.

 • Font: OKCAT

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta