dc. 21

març 2018

Edició 4213 - Any XReportatge

Ramon Basiana:Hi ha hagut pressions perquè no organitzéssim la copa Amèrica

27 de juny de 2010
  • Noticia foto

    Ramon Basiana amb el pavelló Castell d'en Planes de fons

    Foto: Albert Camps

El 9 Esportiu publicava ahir dissabte una entrevista feta per Albert Camps a Ramon Basiana. El president de la Federació Catalana de Patinatge es mostra satisfet de com està anant la copa Amèrica, però no evita parlar de les dificultats que han tingut per poder organitzar-la.

*Deixant de banda si arriba l'èxit esportiu, ja es pot parlar d'èxit organitzatiu i de participació en aquesta copa Amèrica?

—«D'èxit organitzatiu, sí. Tot això ja està en marxa i està funcionant bé. En el primer moment, sempre hi ha aquell neguit de tothom, però en el moment que comença la competició afluixa i estem molt contents de l'organització i de l'espai on s'està fent la competició.»

*És un torneig que ha portat molta feina, els anys previs treballant molt i aquests dies encara més...

—«Sí, fa dos anys que sabíem que teníem l'organització. Malauradament en aquests dos anys saps que has d'organitzar la competició, però no saps al final quines pressions hi haurà perquè es pugui dur a terme o no. Hi ha hagut pressions, però finalment hem aconseguit que totes les seleccions estiguin aquí i un cop estan aquí i estan competint, dóna satisfacció.»

*Aquestes pressions han estat per intentar impedir l'organització de la copa Amèrica?

—«Per intentar impedir que es fes aquest campionat, es volia evitar que hi hagués l'organització de la Federació Catalana de Patinatge, dient que no teníem l'autorització de la federació espanyola per organitzar aquesta competició, cosa que no necessitem. La pressió sempre es fa a través dels països perquè siguin ells els que diguin que no vindran a competir, però ningú ens diu a nosaltres si ho podem organitzar o no, que seria el més fàcil. Si no tenim el dret a organitzar aquesta competició, dient-nos-ho a nosaltres s'acaba el problema.»

*Directament no us ho diuen?

—«Ningú ha dit absolutament res. A part que tenim tots els permisos per organitzar la copa Amèrica. Jo crec que més que anar a evitar que s'organitzi són moviments perquè la federació catalana sigui una entitat problemàtica i amb això anar desgastant el nostre nom. A la llarga, però, es demostra que qui és problemàtic és qui intenta evitar i mai qui vol organitzar.»

*Té nom aquest que ho intenta evitar?

—«Tot això ve a través de la federació espanyola i amb el nom també del Consell Superior d'Esports, perquè l'escrit que van enviar deia que no hi havia l'autorització de la federació espanyola ni del consell. Si que és cert, d'altra banda, que només s'ha quedat amb aquesta carta que es va enviar a tot el món i prou, no hi ha hagut posteriorment una pressió perquè no ens vinguessin aquí els països, però ja crea confusió i hi ha el desgast d'haver de parlar amb tothom i explicar quina és la realitat d'aquí.»

*I pel que fa a ajudes i suport, han tingut el de les institucions catalanes?

—«Totes les ajudes i tot el suport, començant per a la Secretaria General de l'Esport, que sempre ha estat al nostre costat; l'Ajuntament de Vic, que s'hi ha bolcat moltíssim, i la UFEC, que també sempre a estat col·laborant amb nosaltres. Per tant, aquest suport l'hem tingut sempre des del primer moment i el continuarem tenint sempre.»

*Aquesta copa Amèrica serà un pas endavant en el tema del reconeixement oficial de la selecció?

—«Qualsevol cosa que facis i que organitzis no deixa de ser sempre un pas endavant. Nosaltres el que volem és que ens coneguin realment com som, que som gent que estimem aquest esport i que volem que pugi. L'hoquei patins està últimament bastant tancat i no volem que Catalunya sigui l'illa paradisíaca de l'hoquei, volem que això s'estengui a tot el món i com més importància tingui, més creixerem nosaltres. Al cap i a la fi, el nostre objectiu és créixer i promocionar-nos a Catalunya, però no ens podem quedar sols davant del món.»

*Portar a Catalunya equips de l'Amèrica del Sud i del Nord, d'Europa i de l'Àfrica no ha estat fàcil?

—«No ha estat senzill pel tema de les pressions, però per ganes de venir, haurien vingut molts més equips, hi ha hagut un moment que hem hagut de posar el límit de dir fins on podem assumir. Hi ha deu seleccions masculines i vuit de femenines, estem parlant de divuit seleccions que estan participant, i en els mundials hi ha un màxim de setze, ja ho estem superant.»

*I, a més, nois i noies junts, un gran impuls per a l'hoquei femení.

—«Crec que és positiu i bo per a l'hoquei femení. No s'ha fet mai en l'àmbit mundial i crec que és interessant per anar potenciant les dues categories. També podríem haver fet que els nois juguessin a la tarda i les noies al matí, una mica separades, però ho hem barrejat, un partit femení i un de masculí, per donar a l'esport femení la importància que té en l'hoquei patins.»

*Hi ha moltes seleccions, però algunes amb un nivell baix. Han vingut per potenciar-se?

—«No ens podem permetre el luxe de dir que l'hoquei mundial estarà en dues illes, una és Catalunya i l'altra, San Juan, a l'Argentina. Això ho hem d'obrir i la manera d'obrir-ho és que el màxim de països possibles puguin promocionar l'hoquei, i la idea de Costa Rica i l'Equador una mica és aquesta. Si aquesta gent quan arriba a casa seva inicia el treball amb la base, que és el futur, podríem tenir en un període de deu anys, que és relativament curt, unes seleccions que comencin a tenir el nivell competitiu mitjà.»

*L'aposta és ajudar-los perquè vagin amunt?

—«Com més països hi hagi, més importància tindrà aquest esport internacionalment i com més importància, més competitivitat i més es valoraran les victòries i més fàcil serà convèncer en un moment determinat el Comitè Olímpic Internacional perquè aquest esport, ja d'una vegada, pugui ser olímpic.»

*Això no és un somni?

—«És molt més complicat ara que quinze anys enrere que es quan vam tenir l'oportunitat de ser olímpics, però no hem de defallir i ho hem d'intentar aconseguir. I els somnis no deixen de ser il·lusions i les il·lusions són projectes».

*Passant a l'aspecte esportiu, s'atreveix a dir un favorit?

—«L'esport és l'esport, però clarament Catalunya ha de ser sempre una de les seleccions favorites, després s'aconseguirà l'objectiu o no.»

  • Font: Albert Camps, El 9 Esportiu

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta