ds. 17

març 2018

Edició 4209 - Any XReportatge

Els inicis de l'hoquei a Girona

6 d'abril de 2012

El nostre col·laborador habitual, en Xavier Serra, ha realitzat una investigació dels inicis de l'hoquei sobre patins a Girona, l'any 1936:

Xavier Serra - L’arribada de l’hoquei sobre patins a les comarques gironines es va produir a l’any 1936. L’esport s’havia anat introduint des d’inicis de segle a diferents punts de Catalunya però la constitució d’equips no es va fer fins ben entrat als anys 30. Però, quan es juga el primer partit a Girona?

Un dels primers clubs que es van fundar a Catalunya va ser el Girona CH, però no va ser fins passada la Guerra Civil que faria la seva fundació oficial. Abans va ser pioner el GEiEG que a través de la seva secció d’hoquei va organitzar el primer partit amistós a la ciutat i d’aquesta manera es convertia en el precursor d’aquest esport a Girona.

Les comarques gironines han vist com l'hoquei sobre patins es va començar a introduir al juliol de 1936. Paradoxes de la vida, el nostre país estava a punt de viure una catàstrofe a través d'una guerra, però va ser llavors quan es va organitzar el primer amistós d'hoquei a Girona a càrrec del GEiEG tenint com a rival l'Skating Lluna Hoquei Club.

Curiositats de la vida, el primer partit d'hoquei no era sobre patins sinó que els nostres avantpassats l'anomenaven "hoquei damunt patins". Una expressió entranyable que ens transportarà al juliol de 1936.

El primer matx a Girona es disputava el diumenge 5 de juliol de 1936 a les pistes de la Piscina de Girona i a més el conegut atleta Josep Ballesteros donava suport a la iniciativa oferint una copa al vencedor. Així, aquell primer partit es coneixeria com la Copa Josep Ballesteros.

Els mitjans de comunicació de l'època van parlar d'aquest novedós esports que s'anava a introduir:

Veure Annex 1 i 2

El primer partit amistós va acabar amb victòria de l’equip barceloní per 4-2. Era l’estrena oficial de l’hoquei damunt patins i el GEiEG n’era un dels precursors a comarques gironines. El nou esport havia arribat amb ganes a Girona, però l’arribada de la Guerra Civil en va provocar l’aturada momentània. El mateix dia que va esclatar la Guerra Civil s'havia de disputar un nou amistós, el 19 de juliol. No tenim constància que el partit s'acabés jugant, tot i que sí sabem que el rival havia de ser l'Skating Club de Barcelona.

La premsa no quedava indiferent davant de l'esport i a través d'un article de L'Autonomista coneixem quines eren les regles que seguien els jugadors d'hoquei damunt patins. Aquell article estava escrit per A. Serra. És probable que aquelles inicials corresponguin a un dels jugadors més coneguts d'hoquei, August Serra, que formaria part de la primera plantilla del Girona HC i que tindria un gran èxit entre 1940 i 1950. Quines eren les regles de l'hoquei damunt patins? A. Serra ens ho explicava en aquest article.

Veure Annex 3

Durant el novembre de 1936 van seguir fent algun partit més amistós i n'hi ha algun altre documentat al 1937, però de manera paulatina l'esport quedava relegat a un segon pla. Com era habitual en aquestes primeres cites, la seu es va ubicar a les pistes de la Piscina. El nou enfrontament de novembre de 1936 seria contra el Navy Hoquei de Barcelona. Per aquell partit ja es tenia clara l'alineació dels jugadors gironins formada per Roca, Pera, Serra II, Comadira i Serra I. A la banqueta Canals, Riera i Coll.

Veure Annex 4

A partir d'aquí els mitjans de comunicació de l'època ja no parlen de gaires més partits. La Guerra Civil marcava l'aturada momentània d'aquest esport, però un cop acabada la guerra arribaria el moment de fer un pas més endavant i fundar el Girona CH. Però aquesta història ja correspon a un altre capítol de l'hoquei damunt patins com deien els nostres avantpassats, de moment ens aturem en aquests primers partits que marquen l'inici d'aquest esport a Girona.

  • Font: Xavier Serra

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta