dll. 19

febrer 2018

Edició 4183 - Any XReportatge

'Som mediàtics', per Xavier Serra

13 de març de 2013

Xavier Serra - Durant més d’una setmana l’hoquei ha esdevingut el protagonista dels mitjans de comunicació. No és cap mentida, és la pura realitat. Feia molt de temps que no podia gaudir dia rere dia de notícies referent al nostre esport. La Copa del Rei, la destitució de Gaby Cairo i la jornada 20 de l'OK Lliga.

El 27 de febrer va començar tota la moguda. La Copa del Rei és un dels esdeveniments més importants de l’hoquei sobre patins. Durant els 4 dies de competició, molts mitjans es fan ressò d’allò que va passant. Al ser a Oviedo, ha comportat que d’altres mitjans parlin de l’hoquei. Com aquell qui diu, fins dilluns van estar parlant de la Copa. A Catalunya és on hi ha hagut més moguda ja que la victòria del Moritz Vendrell va ser una sorpresa. Reportatges en diferents diaris que gairebé mai parlen d’hoquei o bé a través de Televisió de Catalunya en els diferents informatius han donat un ressò a l’hoquei que s’ho mereixen, com ho mereix la gent del Vendrell, que amb la seva victòria ha fet un bon favor al nostre esport.

Després de la ressaca copera, arriba un nou cas: la destitució de Gaby Cairo. L’eliminació de la Copa, precisament a mans del Vendrell, va comportar que l’extècnic del FC Barcelona posés el seu càrrec a disposició del club. Cairo havia complert una etapa de més de 20 anys a l’entitat blaugrana i, com és habitual, molts mitjans van parlar primer de la seva renúncia al càrrec i després de l’acceptació per part de la junta.

Durant dos dies es va estar parlant del cas de Cairo. De nou informacions en molts mitjans de comunicació que normalment no segueixen l’hoquei sobre patins. Dijous era el moment de la primera roda de premsa del nou tècnic blaugrana, Ricard Muñoz, fent referència a la jornada de divendres i al seu debut a la banqueta. Finalment, des de divendres i fins diumenge s’ha anat parlant de l’hoquei per la disputa de la 20a jornada de l'OK Lliga. Més d’una setmana amb notícies referent al nostre esport. Aquesta sí que és una bona nova, feia temps que no veia tanta presència informativa i això ens demostra que realment l’hoquei sí que interessa, encara que potser no es potencia tant com nosaltres voldríem. Cal prendre nota de la setmana mediàtica. Potser el que manca a l’hoquei és trobar els canals adients. Cal felicitar a tots aquells qui jornada rere jornada informen de l’hoquei sobre patins. Fer una llista és complicat perquè de ben segur ens deixaríem algun nom i aquesta no és la voluntat, però sí que hem d’obrir noves vies de difusió.

La prova més clara de tot plegat és que quan un equip modest guanya la Copa, mitjans d’arreu del país parlen i fan reportatges sobre el Moritz Vendrell. Tenim un esport vistós, un esport que agrada, dóna emocions, dinàmic, trepidant i molts altres elements. Potser ja seria hora que tots els qui en formen part remin en la mateixa direcció.

Solucions? Organitzar els mateixos clubs la competició domèstica. Aquest seria el millor ja que comportaria que l’èxit dependria dels mateixos equips. Només cal mirar l’evolució d’esports semblants a l’hoquei com seria el futbol sala, que en pocs anys ens ha passat la mà per la cara. L’handbol també seria un cas prou semblant.

La televisió? No sé si el futur passa per la televisió. De tots és conegut que sortint en aquest mitjà de comunicació arribes a molta més gent, però amb la situació de crisi es fa prou complicat poder-hi entrar. L’any passat els clubs van pagar una quantitat de diners per emetre partits els dilluns amb la famosa pista blava, però molts equips tenen una situació al límit i tornar a pagar per emetre un sol partit durant tot l’any s’ha fet molt costós.

Internet? La xarxa és el veritable futur per l’hoquei. La proliferació de xarxes socials com Twitter ens ha permès a molts poder seguir en directe molts dels partits que es disputen a quilòmetres de casa nostra. Un exemple és la Copa d’Oviedo, que potser no s’ha ofert televisivament com es mereix l’hoquei, però ho deixarem aquí. La qüestió és que amb les noves tecnologies es poden emetre molts partits. Contractant el servei d’una empresa que t’ofereixi un servei de streaming i una connexió directe a l'ADSL amb una càmera es poden oferir els partits en directe a través de la xarxa. Tots els equips tenen l’obligació d’enregistrar els seus partits, per tant només ens cal l’ADSL i el servei de streaming perquè les imatges no es tallin. Tant senzill com això.

En definitiva, que espero que d’aquí a final de temporada seguim gaudint de l’hoquei a aquells qui ens agrada. Complicat serà tenir una nova setmana mediàtica com aquesta, però si no posem un xic de voluntat per arribar allà on no es pot, en uns anys ens trobarem que l’hoquei sobre patins serà molt més residual que en l’actualitat. Sinó, temps al temps.

  • Font: Xavier Serra

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta