dc. 21

març 2018

Edició 4213 - Any XReportatge

'Ganes d'escriure' #12: Toni Sariol, porteries, copes...

28 de gener de 2014

Aquest passat divendres, embolicat amb una de les mil coses que faig, em va arribar un missatge de mòbil que m'informava de la mort de Toni Sariol. Una notícia molt i molt dolenta per a l'hoquei sobre patins. Pels qui no el coneixíeu, era un home que ha dedicat un munt dels seus 64 anys de vida a l'hoquei, especialment pel que fa a la formació de la base. Des del 2011 es trobava a Ponferrada, lloc on va mirar i on va impulsar la creació d'un parell d'equips formatius que ja competeixen al campionat asturià. Llegeixo també que havia jugat a l'Espanyol, a l'Sferic de Terrassa i al CP Vic, entre altres equips.

Acabada la seva carrera esportiva va seguir lligat a l'hoquei i el podem recordar per ser un impulsor de les Escoles d'Iniciació a l’hoquei patins a La Salle Bonanova, al Reial Monestir de Santa Isabel de Sarrià, a l'Escola Pia de Sarrià, a La Farga de Sant Cugat del Vallès, al Club Tennis Barcino i també al municipi de Sant Cugat del Vallès en els equips de base del PHC Sant Cugat. Va participar en el programa d'hoquei patins durant els Jocs de Barcelona'92 i va publicar diversos llibres sobre iniciació al patinatge.

Una de les coses que em criden més l'atenció és que fou el creador de l'actual disseny de porteria d'hoquei patins. Sí, perquè abans, deu fer poca cosa més de 20 anys, les porteries eren de fusta. Recordo que les van canviar quan jo era petit. Se'n va parlar força, talment com de les noves normes que ja fa unes temporades utilitzem. Les noves porteries es van fer per aconseguir que es fessin més gols. Paradoxalment, el primer partit que vaig veure va tenir un resultat d'1 a 0. Recordo molt bé aquelles antigues porteries de fusta blanca, gairebé negra de tants cops de bola. També recordo com els xuts a l'escaire de les porteries sovint feien saltar alguna estella de fusta. I també tinc a la memòria, encara que només d'haver-ho vist per televisió, com darrere la porteria a vegades s'hi amagava un àrbitre que s'aixecava i movia una bandereta quan la bola entrava. Déu n'hi do quins temps.

A Toni Sariol el vaig trobar una sola vegada, crec recordar, així que el coneixia ben poc. Havíem creuat alguns correus i li havia publicat algunes informacions que ell em passava. Ens vam trobar en aquella meravellosa Copa Amèrica disputada a Vic el junt de l'any 2010. Van ser uns dies molt intensos i es van fer diverses coses a més de jugar a hoquei. Amb ell vam estar una estona a la graderia parlant una mica de tot i recordo que tenia al cap una idea, ressuscitar la històrica secció d'hoquei patins de l'Espanyol. Fins i tot va passar un jugador per allà a qui va dir que comptava amb ell pel projecte. L'endemà, Sariol va oferir un clínic amb gent d'altres països que participaven a la Copa Amèrica. Vam ser poquets però vaig quedar molt impressionat amb tots els seus coneixements. Aquella gent de sud-amèrica venia amb moltes ganes d'aprendre.

La vida segueix i aquest dimarts se sorteja el quadre de la fase final de la Copa del Rei. Enguany hi ha hagut sorpreses a la classificació, com la del Voltregà, que no només s'ha classificat sinó que a més ho ha fet com a cap de sèrie. Una altra sorpresa és la classificació, per primera vegada a la història, del jove Patín Cerceda, accés que contrasta amb l'absència de dos històrics de Copa: el Noia Freixenet i l'Igualada. Tots tres han acumulat 23 punts, però el Cerceda ha obtingut una millor diferència de gols gràcies al 12 a 1 que va endossar al CP Vilanova, cada vegada més despenjat al darrer lloc de l'OK Lliga . Encara queda un mes per aquest apassionant torneig de Copa que es disputarà a Lleida, però el sorteig començarà a escalfar elsw motors. Barça, Liceo, Voltregà i Vic es veuran les cares amb Vendrell, Reus, Cerceda o l'amfitrió Lleida.

I la Copa de la Reina també té ja participants. Enguany es farà a Lloret, pista neutral en lloc de fer-se en una seu amb equip amfitrió. Els dos millors equips de la temporada, CP Voltregà i CP Manlleu amb 33 punts cadascun, estaran acompanyats finalment pel Palau de Plegamans i el CP Vilanova. Per tant la Copa de la Reina es quedarà amb tota seguretat a Catalunya, ja que l'actual campió del torneig, el Gijón, s'ha quedat a les portes de la classificació. Suposo que és una qüestió de diners, però m'encantaria que la Copa de la Reina també tingués vuit equips classificats i no només quatre.

I parlant de copes, la Copa del Príncep és a una sola jornada de tenir equips participants. La Primera Divisió està més apassionant i igualada que mai, amb un munt d'equips lluitant per l'ascens. Per fer-vos una idea, el Sant Feliu, que és vuitè, es troba a tan sols quatre punts de les places d'honor, així que la segona volta del campionat es preveu apassionant. De moment, queda la jornada 13 per tancar la primera volta i el líder Mataró i l'amfitrió Alcoi ja tenen plaça assegurada per a la Copa del Príncep. Barça B i SHUM Grupo Maestre ocuparien ara mateix les altres dues places, però Manlleu, Sant Cugat i Areces encara tenen opcions de classificar-se.

La idea de la Copa del Príncep està bé, però jo apostaria per un altre format de torneig. Fas una Copa del Rei amb només 8 equips participants perquè és un model que et funciona, em sembla bé, però llavors hauries d'obrir la Copa del Príncep a tots aquells que no poden jugar la Copa. Tant equips de primera com d'OK Lliga, ja sigui amb eliminatòries per zones geogràfiques o amb algun sistema semblant. Podria ser un torneig força interessant en què es podrien enfrontar equips d'OK Lliga amb equips de Primera Divisió, culminant amb una fase final. Difícil d'organitzar una Copa del Príncep així, potser sí, però per què no intentar-ho?

Finalment, i seguint parlant de copes, la Copa Generalitat, tant la masculina com la femenina, també tenen dates. Aquest torneig es disputarà a Taradell el pròxim dissabte, dia 1 de febrer. La final a quatre masculina es preveu molt interessant, més tenint en compte el bon nivell dels equips participants: Taradell, Caldes, GEiEG i Girona. Durant tota la primera volta, Caldes i Taradell han estat frec a frec, però en aquestes dues últimes jornades el Caldes s'ha distanciat i té mig ascens a tocar. Si els pronòstics es confirmen, i si GEiEG i Girona no ho eviten, podríem veure una final entre els dos millors equips fins ara. El quadre femení també té ja emparellaments i horaris. El Manlleu B jugarà contra el Cerdanyola i el Mataró contra el Reus Deportiu. Excepte el Manlleu B per la seva condició de filial, tots tres estan lluitant per l'única plaça d'ascens a l'OK Lliga Femenina, així que el bon hoquei està garantit. Us deixo amb els horaris:

Copa Generalitat masculina

Copa Generalitat femenina

  • Font: OKCAT

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta