dll. 19

febrer 2018

Edició 4183 - Any XReportatge

Mateo de Ramon, de Tenerife a Suïssa

4 de març de 2014

Mateo de Ramon és el nou seleccionador de Suïssa. Compaginarà el càrrec amb el d'entrenador del Montreux HC, club on va arribar a principis de temporada. Anteriorment va passar pel Vic, el Macarena i el Tenerife, on va guanyar la Copa CERS l'any 2008. Amb la trista desaparició del club illenc es va allunyar de les banquetes durant un temps, però ara torna amb ganes i il·lusió per posar el seu granet de sorra en la millora de l'hoquei suís.

Mateo, t'havíem perdut una mica la pista des que va acabar l'aventura a Tenerife. Què has estat fent tot aquest temps?

Doncs bé, vaig deixar d’entrenar al Tenerife el juny de 2011, però amb la meva dona i la meva filla ens vam quedar a viure a Tenerife fins al mes de setembre de 2012. Allà teníem feina i estàvem molt arrelats. Malauradament, les coses a la feina feien mala pinta i abans que es compliquessin mésvam decidir marxar a Quito, a l'Ecuador, on vam muntar la discoteca, Ars Amandi.

Com es produeix el contacte amb Suïssa? Et va costar acceptar l'oferta?

El mes de juliol de 2013, el Montreux HC estava buscant un entrenador i em va fer arribar l'oferta. Era molt engrescadora perquè es tractava d'un projecte a mig-llarg termini, hi havia l’objectiu de formar els entrenadors de la base, millorar la qualitat tècnica i tàctica del petits per tal de poder nodrir el primer equip amb jugadors del planter i, evidentment, dirigir el primer equip. L’oferta incloïa un lloc de treball a més de dedicar-me a l’hoquei. Anar a Suïssa suposava canvis, però després de valorar-ho molt i de moltes nits sense dormir, l’Erika i jo vam decidir acceptar la proposta.

I quina valoració fas de la teva estada al Montreux?

Vaig començar l'1 de setembre passat. Els primers mesos han estat molt intensos perquè t'has d'adaptar al país i a l’idioma. La veritat és que no parlava gens de francès. També t'has de posar a conèixer els equips, als altres entrenadors, has d'analitzar les mancances, les virtuts individuals i col·lectives..., en definitiva realitzar un anàlisi en profunditat per establir un pla estratègic de treball.

Vaja, que no ha estat fàcil.

Ha estat complicat, però finalment ho hem aconseguit. He d’agrair la col·laboració de tots els jugadors i entrenadors que han fet tot el possible per la meva integració. I també estic molt agraït per la confiança que m'han donat el president Mathieu Quartier, el vicepresident MarcHenri Guibert i el director tècnic Alain Richard.

I d'aquí com apareix l'oportunitat de ser també el seleccionador de Suïssa?

Doncs al gener, el director tècnic de la FSRH (Federació Suïssa de Rink Hockey) Alain Richard, em parla del projecte que vol dur a terme la federació. Vam intercanviar els nostres punts de vista i finalment es produeix una reunió amb el president de la FSRH, Jean Baptiste Piamontesi. La veritat és que ens entenem des d'un principi i al febrer es produeix el meu nomenament com a seleccionador nacional absolut de Suïssa. La persona que m’ajudarà serà Stefan Rubi, que és un exjugador de la primera lliga i excapità de la selecció. Ell parla perfectament el francès i l’alemany, tenim “feeling” i això és vital per a poder treballar conjuntament i transmetre-ho als jugadors.

Què suposa per tu dirigir una selecció com Suïssa?

És un repte i un orgull per mi liderar aquest projecte. És un pas més, una recompensa al treball i sacrifici de tots aquests anys, encara que et queda la sensació que se't valora més a fora que no pas a casa.

Quins objectius esportius et marques?

L’objectiu és treballar i ensenyar per tal d’augmentar el nivell competitiu de les seleccions a curt termini. A llarg termini voldria augmentar el nivell tècnic i tàctic a través del pla estratègic que té dissenyat la FSRH.

Com està ara mateix l'hoquei suís?

El fet que dirigeixi un equip a la competició estatal, el Montreux HC, és vital pel coneixement dels jugadors, el seu estat de forma i anímic, etc. La veritat és que la competició estatal és una lliga molt igualada, no hi ha grans diferències entre els equips. Hi ha clarament dos equips que estan per sobre, però la resta són molt semblants, per això aquesta igualtat.

I l'hoquei sobre patins té seguiment a Suïssa?

M’ha sorprès gratament el seguiment que té. Els equips són de localitats petites i hi ha una gran resposta per part del públic.

Per quan temps has signat com a seleccionador?

Des de setembre que estic vivint a Montreux i com he comentat el projecte amb el club és a mig/llarg termini. Amb la FSRH encara no he signat el contracte, així que no sé quan de temps durarà aquesta nova experiència.

Ara que et mouràs en mundials i europeus, com veus l'hoquei patins en l'àmbit de seleccions?

Bé, està clar que Espanya i Portugal estan molt per sobre de la resta. Després trobaríem a Itàlia en tercer lloc, encara que França porta uns quants anys amb un bon projecte per intentar destronar als italians. El nostre objectiu serà treballar per competir contra França i tornar a recuperar la quarta plaça europea.

Mateo, et desitgem molta sort a Suïssa i esperem retrobar-te aviat!

Gràcies a vosaltres, fins aviat!

  • Font: OKCAT

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta