ds. 17

març 2018

Edició 4209 - Any XReportatge

Sis mesos de sanció, de Jordi Hom a Marc Gual

15 de febrer de 2018
  • Noticia foto

    Marc Gual en la primera jornada de la Lliga Europea davant el Forte dei Marmi

    Foto: Víctor Salgado Web FCB

Sancions com la rebuda avui per Marc Gual no són habituals en el món de l’hoquei. La veritat és que sempre ha costat molt, des del punt de vista d’un aficionat, saber quins són els criteris en aquest tipus de sancions, i més tal com funcionen els comitès, amb una opacitat i una lentitud increïbles. Sense anar més lluny, aquesta temporada Sergi Pla no ha pogut jugar els dos partits que l’Igualada va jugar contra el Lleida a la Copa CERS perquè el comitè que l’havia de sancionar per una expulsió no s’havia reunit –no havien tingut temps?-, així que jugar suposava un risc per al club arlequinat. Lamentable i patètic que aquest sigui el funcionament.

També em criden l’atenció aquest tipus de sancions temporals. Mai les he entès. Estem parlant de sis mesos. No entraré en si és justa o no aquesta sanció, no en tinc ni idea, crec que per opinar necessitaria veure unes millors imatges que les que he vist i escoltar els dos jugadors implicats en la jugada. La sanció corre des del 9 de desembre, així que el dia 8 de juny s'acabarà. A la pràctica, la sanció de Gual haurà estat de cinc a set partits, depenent de si el Barça arriba a la final a quatre o no. Tres de la lligueta prèvia, dos dels quarts de final i, potser, els dos de la final a quatre.

Podríem pensar que sis mesos és molt temps. Podríem pensar que cinc o set partits potser no ho són tant. Quina sanció escolliríeu vosaltres tenint en compte que, a la pràctica, suposa el mateix: perdre’t el que resta de Lliga Europea? Preferiríeu els sis mesos o els cinc o set partits? Personalment, si em sancionen sis mesos sentiré que se'm tracta gairebé com un delinqüent perquè, a més, segurament sortiré en tots els mitjans per la poca discreció d'aquesta sanció. Si em diuen que em sancionen amb cinc partits m'emprenyaré igual, però potser no se’n parlarà tant i potser no em sentiré tan malament tot i la rellevància que tenen aquests partits que em perdré. Aleshores per quin motiu el comitè escull anunciar la sanció en un format de temps? Ho desconec, sincerament, no sé quin és el criteri, però entenc que el càstig buscat és que Marc Gual no jugui aquesta Lliga Europea 2017/18. Així doncs, perquè no parlen clar i diuen amb totes les lletres que el càstig per Gual és no jugar més aquesta temporada a Europa? Crec que la resposta és fàcil: com que no saben fins on arribarà el Barça, aquesta sanció temporal els assegura el tret. Però el que més em preocupa és aquesta pregunta: cal anunciar una sanció de sis mesos que exposa i humilia el jugador davant l'opinió pública?

Bé, sigui com sigui, el cas Marc Gual me n’ha recordat un altre de semblant: la sanció que va rebre Jordi Hom en un Liceo – Vic de la temporada 1995-96, també de sis mesos. No hi ha imatges d’aquella agressió tot i que consultant hemeroteques algú del Liceo comentava en unes declaracions que sí que n’hi havia. En tot cas, aquestes imatges, vint anys després, no es poden veure, llavors no hi havia YouTube. En un moment d’aquell partit Ignacio Pueyo es va endur un cop d’estic d'Hom i va haver de rebre 14 punts de sutura al front. Allò va iniciar una guerra de declaracions entre els dos clubs. Els gallecs deien que l’agressió havia estat a posta, mentre que el Vic sempre va defensar la innocència del seu jugador.

Pel que sembla els àrbitres no van veure res, perquè la bola era en un altre lloc de la pista. Tot i que a l’acta els àrbitres van posar que era una agressió sense bola, el Vic va al·legar que Pueyo havia fet una falta a Hom que els va fer caure a tots dos i en aquesta caiguda el gallec va rebre el cop d’estic que li va provocar la ferida. Els crits de la gent, la sang i les protestes van fer que els àrbitres actuessin, segons defensava el Vic. Un va ensenyar una groga, l’altre una vermella, així que no està clar què va passar i què van veure o deixar de veure. El tècnic del Vic era Josep Maria Ordeig i es va indignar per aquesta expulsió. Mundo Deportivo recollia aquestes declaracions: jo sancionaria els àrbitres per tota la vida. Al Liceo se li permet tot a casa, les designacions són molt estranyes i els col·legiats sembla que tinguin consignes per afavorir-los. És molt curiós que les últimes tres expulsions per agressió que hi ha hagut en la lliga les hagin protagonitzat jugadors visitants a la pista del Liceo.

L’entrenador del Vic es referia a Codina (SHUM), a qui van caure quatre partits, a Páez (Barça), a qui després d’una cautelar n’hi van caure dos i al mateix Hom. Avui dia no es veuen gaires vermelles. Però aquella temporada 1995/96, per exemple, en les 15 primeres jornades, se n’havien ensenyat deu, una xifra que fa respecte. A més dels tres jugadors citats, el jugador del Liceo Facundo Salinas havia rebut una sanció de quatre partits també per agressió. A més d’aquestes quatre expulsions, Pep Benito, del Vic, també n’havia vist una per colpejar un contrari, però va ser anul·lada perquè a l’acta hi havia contradiccions. El cas de Jordi Hom va portar cua. El comitè no sabia què fer i durant tres partits va rebre una sanció cautelar que li impedia jugar, davant la indignació del Vic.

La sanció va tardar un mes a arribar, curiosament abans del Vic – Liceo, el partit de la segona volta d’aquella lliga que llavors tenia dos grups, un pel titol i un pel descens, com la Lliga Nacional Catalana d'enguany. Els sis mesos de sanció van caure com una llosa perquè el Vic tenia una plantilla curtíssima amb Ramon Gascón a la porteria, Eloi Gaspar, Jordi Corominas, Pep Benito i Quim López. Aquest era el cinc inicial i gairebé fix durant tots els partit des de la baixa d'Hom. Tan sols un jove Xavier Baucells apareixia com a cinquè jugador de pista a estones.

El partit Vic - Liceo va ser declarat d’alt risc i el pavelló va viure un ple històric gràcies a la crida que va fer la directiva i per la tensió del moment arran de la sanció. Fins i tot s’especulava que el Vic podria arribar a jugar una estona amb un jugador menys com a protesta, però això finalment no va passar. El Vic havia fitxat David Valls aquella setmana per substituir Hom, però en aquest partit encara no va jugar, i així, sense fer ni un sol canvi en els 50 minuts, el Vic va vèncer el Liceo per 5 a 4. El Liceo jugava en aquella època amb Canalda, Pueyo, Duarte, Raúl Montserrat, Albert Martinell, Salinas, Oswaldo i De Santiago. Tots ells, amb els del Vic, noms que ja formen part viva de la història de l’hoquei.

Aquell Liceo va guanyar la Copa; la lliga va ser per al Barça i l'Igualada es a endur la Copa d'Europa. I la sanció a Jordi Hom, després dels recursos del Vic va quedar finalment en quatre mesos i el jugador no va poder reaparèixer fins al 5 de juny de 1996 quan, si la memòria no ens falla, es jugava una fase de grups de la Copa per accedir als quarts de final.

  • Font: OKCAT

okcat.cat - ok@okcat.cat - v. 3.6 beta